Bahan-Bahan
1
cawan beras
1 biji ubi keledek – dipotong dadu
8 ekor ikan selayang (400gm)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ikat pucuk paku merah
2 tangkai daun kaduk
2 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 biji ubi keledek – dipotong dadu
8 ekor ikan selayang (400gm)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ikat pucuk paku merah
2 tangkai daun kaduk
2 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara2
Potong semua sayuran, bersihkan dan toskan.
Kisar bawang merah, bawang putih dan lada hitam.
Rebus ikan dalam periuk sehingga masak dan kemudian sejukkan.
Asingkan isi ikan daripada tulang. Gaul isi ikan supaya hancur.
Bersihkan beras, masukkan beras ke dalam periuk bersama-sama
air dan masak sehingga menjadi bubur. Masukkan juga ubi keledek dan masak
sehingga empuk.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan lada hitam yang
telah dikisar.
Masukkan isi ikan, sayuran, santan, garam, gula, budu dan
air secukupnya. Kacau hingga sekata.
Sumber: Masakan Terengganu
No comments:
Post a Comment