Pages

Monday 29 July 2013

Murtabak popia

Bahan untuk membuat inti

Kulit popia
Kentang di potong dadu
Rempah kari
Daun sup dipotong halus
Bawang merah atau bawang besar dipotong mayang
Daging atau pon ayam di potong dadu atau dicincang
Telur
Bawang putih di cincang

Panaskan minyak
Masukkan bawang putih yg dicincang
Masukkan sedikit air.
Masukkan rempah kari
Kacau sehingga naik bau
Masukkan ayam , kentang
Masak sehingga ayam masak dan kentang empuk
Kemudian masuukan telur.. dikacau..
Masukan garam..ajinamoto dan sedikit gula...
Last sekali masukkan daun sup dan bawang yg mayang
Gaul serata...
Angkat

Utk pembungkusan...
Ambil kulit popia td..
Letakkan inti dan lipat segiempat ...

Untuk mengoreng...
Masukkan sedikit minyak dan goreng seperti bakar murtabak tu..
Siap dah...

Ohh ya utk kuah dia..
Bawang merah dipotong mayang..
Lepas tu masukkn cuka dan masukkan gula...

Siap


No comments:

Post a Comment