Pages

Tuesday 9 July 2013

Sup Tulang


Bahan-bahan
1 kg tulang lembu
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih - dimayang halus
2 in halia diketuk
1 sup bunjut
bahan penumis :5 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 btg kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
3 biji ubi kentang
garam dan gula secukup rasa
1 kiub pati ayam
air
bawang goreng dan daun sup
1 biji limau nipis dibelah 2
1 biji tomato di belah 6

 Cara Memasak
Bersihkan tulang.
Panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis (5 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 btg kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang) dan masukkan bawang merah ,bawang putih, halia  yg telah dimayang.
Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan wangi
Biarkan air mengelegak,
Masukkan tulang kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang.
Masaklah sehingga daging 1/2 empuk. Petua mak saya letakkan sudu besi ke dalam periuk utk cepat empuk J
Jgn buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana shj.
Masukkan rempah sup bunjut,dan ubi kentang.
Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi.
Masukkan juga kiub pati ayam.
Masukkan garam dan gula mengikut cita rasa masing2
Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk.
Siap J boleh dihidangkan dah..
Taburkan bawang goreng dan daun sup
Hiaskan juga dengan tomato dan limau nipis

Waa da boleh makan bersama nasi atau pon roti 


No comments:

Post a Comment